Moringa Hatások » Mire jó a Moringa por?

A Moringa Oleifera egy komplett étrend-kiegészítő, amely nem csak a szervezet számára szükséges vitaminokat pótolja, hanem javítja az általános egészségi állapotot is!

Immunerősítés és jobb egészség

 • A moringa több mint 100 aktív összetevője kölcsönösen támogatja immunrendszerünk működését.
 • Általános közérzetjavító és energizáló hatású.
 • Átfogó, jótékony hatású a vese -és májműködés, valamint az emésztés szempontjából.
 • A moringa ritkaságnak számít a növényvilágban abból a  szempontból, hogy értékes aminosavakat, köztük esszenciális aminosavakat is tartalmaz.
 • Kimondottan tápláló ⇒ Például: 50-szer több B3-vitamint, mint a mogyoró, 36-szor több magnéziumot mint a tojás, de pl. vastartalmaz 25-szöröse a spenótének.

Multivitamin-bomba

Felsorolásszerűen – a teljesség igénye nélkül – a moringában található tápanyagok a következők:

 • Vitaminok: B2-,B3-, B6-, B12-, K-, valamit E-vitamin,
 • Ásványi anyagok és nyomelemek: A vas és kalcium mellett a foszfor, a cink, a kálium, a magnézium, a nátrium, vagy a mangán is fellelhető.
 • Esszenciális (pl.: leucin, izoleucin, lizin, fenilalanin) és nem esszenciális aminosavak: (mint például arginin, aszparaginsav, glutamin, cisztin) koncentrációja egyaránt jellemző.
 • Az aminosav-tartalomról természetesen nem beszélhetnénk átlag feletti fehérjemennyiség nélkül!

Tájékozódjon bővebben a témában! >>>

Pusztán táplálkozási szempontból a moringa szárított levele igazi kincs:

 • 4-szer több káliumot tartalmaz a banánnál, hasonló arányban nagyobb az élelmi rosttartalma a banánnál, C-vitamin tartalma pedig a narancsnál!
 • Vastartalma 9-szerese a spenóténak!
 • Szinte tökéletes kalciumforrás, hiszen a tejhez viszonyítva 14-szer többet tartalmaz szervezetünk alapvető építőeleméből!
 • A sárgarépa vitamintartalmához viszonyítva, kétszerese az A-vitamin mennyisége a levelekben!

Ne feledje! Bár valóban tápláló étrend-kiegészítőről beszélhetünk, a kiegyensúlyozott és megfelelő étrendet nem helyettesítheti a moringa fogyasztása sem!

Szépségápolás

A moringa a bőr mellet a haj és a körmök állapotát is javítja. Tápanyagai támogatják a körmök, a haj vagy a bőr egészségét. Még többet is megtudhat a témában >>>

Szív -és érrendszer

 • Feltételezett, hogy a moringa segíthet vérnyomás és vércukor szintjét egyensúlyban tartani, szabályozni.
 • A Moringa anti-diabetikus hatású valószínűleg azért, mert jótékony növényi vegyületeket tartalmaznak a levelei. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik 3 hónapig napi 7 gramm moringa port fogyasztottak, 13,5 %-al csökkent az éhezési vércukorszint.
 • A Moringának a koleszterincsökkentő tulajdonságai is ismertek. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a hatása hasonló a koleszterincsökkentő gyógyszerekéhez.
 • Antioxidáns, valamint hipolipidémiás tulajdonságai révén, feltételezik, hogy szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalma lehet.

A moringa mint antioxidáns

Antioxidáns hatású összetevők sokaságát sikerült azonosítani a moringa levelekben: Ezek közül a flavonoid hatású vegyületek túlsúlya jellemző.

Az antioxidánsok szerepe nélkülözhetetlen a kártékony szabad gyökök szabályozásában, valamint a sejtromboló oxidatív stressz visszaszorításában.
A szabad gyökök kártékony molekulák, melyek túlzott mértékű elszaporodása egészségügyi problémákhoz, degeneríatív betegségekhez vezethet. Kutatók összefüggésbe hozzák a szabad gyököket az öregedéssel is.

Elemzések szerint a moringa levele 46 különböző antioxidánst tartalmaz!

Antioxidáns hatású vitaminok (A, C és E) és flavonoid vegyületek koncentrációjával jellemezhető mind a moringa levele, mind az abból készült porított kivonat.

Csökkenti a gyulladást?

Az izotiocianátokat, flavonoidokat és fenolos savakat tartalmazó Moringa levél és a magvak is gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

Ennek a fának olyan erős a gyulladáscsökkentő hatása, hogy régebben a gyomorfekély kezelésére is használták.

Kimutatták, hogy a Moringából kinyert olaj, megvédi a májat a krónikus gyulladástól.

Véd az arzénmérgezéstől

A Moringa levele és magja is véd az arzén egyes toxikus hatásaitól, ami azért lényeges, mert az arzén olyan alapvető élelmiszerben is megtalálható, mint a rizs.

A Moringa magőrlemény és az arzén együttes alkalmazása az állatokat megóvja az oxidatív stressztől, így  csökkenti a szöveti arzén koncentrációt.

Hatásosabb lenne, mint az olíva olaj?

Az ‘oleifera’ egy latin kifejezés, melynek jelentése „olaj tartalmú”.

A Moringa magvak 35-40%-ban olajat tartalmaznak, így hektáronként több olajat tartalmaz, mint a napraforgó vagy a mogyoró.

Bizonyos feltételezések szerint Moringa olaja hasonlóan hatékony, mint az olíva olaj – Egyedülálló abban a tekintetben, hogy olaja nem avasodik meg, mint a többi olaj.

Főzéshez és a kozmetikában is alkalmazzák, mert a krémeket nem romlasztja meg és nem teszi avassá őket. De használják tartósítószerként és kenőanyagként is. A kisajtolt levelet takarmányként is használják, hogy növelje a tehenek tejtermelését.

Tudta-e, hogy a moringa olajat felhasználták már a biodízel üzemanyagok alapjául is?!