A moringa pozitív hatásai a bőrre, a hajszálakra, a körmökre

A Moringa Oleifera sok olyan tápanyagot tartalmaz, melyek alapvetőek a bőr egészsége szempontjából.

Például:

  • A kalcium nem csupán a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen, a bőr fontos tápanyaga is.
  • A vitaminok (A, C, E, D, B) segítik tökéletesíteni külsőleg bőrünket.
  • Az antioxidánsok a bőr sejtjei számára is védelmet nyújtanak a kártékony szabad gyökökkel szemben.
  • Kevesen tudjuk, hogy az A-vitamin a bőr szövetének a védelmében és regenerálásában is szerepet játszik.

Bőrápolásra hatékony a moringa magjaiból sajtolt olaj. A halványsárga, hidratáló hatású, dióízű olajat ’behen olajnak’ is nevezik… Ezt már az egyiptomiak is használhatták balzsamozásra, a bőr előkészítésére. A Behen olaj tápláló, bőrsimító, a hajápolás szempontjából kondicionáló hatasú is egyben. 

A moringa és a hajápolás

Az egészséges haj a külső megjelenés meghatározó tényezője, mely sokat elárulhat „viselőjéről”. Amennyiben nem biztosítjuk a szükséges tápanyagokat a haj vagy a fejbőr számára, azok egészsége romlásnak indul.

Érdemes tudni, hogy…

(…) Az A-vitamin segíti a hajnövekedést, a sejtek és szövetek egészséges fejlődését. csökkentheti a hajhullást. Hiánya összefüggésbe hozható a hajszárazsággal.

(…) Az antioxidánsok, mint pl. az E -és C-vitamin is a fejbőr egészségét is támogatják.

(…) A cink az A-vitaminnal együttesen gátolja az izzadságmirigyek kiszáradását.

(…) B-vitaminok, különösen folsav (B12) és piridoxin (B6) hiánya hajhullást előidéző tényező.

(…) a kalcium, a kálium, magnézium, vagy a mangán a haj egészsége szempontjából is fontos tápanyagok.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a moringa javítja a fejbőr általános egészségét és erejét, támogatja a hajgyökerek épségét (például azáltal is, hogy a kapillárisok vérkeringését segítő elő).

Az őshonos területeken a moringa olajjal, vagy a levelekből készült főzettel/balzsammal a hajvégek töredezését, valamint a korpásodást is igyekeztek megelőzni.

A moringa és a bőrápolás

¤ A moringa anti-aging (bőr-öregedés gátló) hatású a bőrápolás szempontjából, melyet erős antioxidáns hatásának is köszönhet. Az antioxidánsok védik a bőr sejtjei és szöveteit a szabad gyökök romboló hatásaitól.

A moringa közel 50 különböző antioxidánst (vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoid vegyületeket stb.) tartalmaz, melyek sejtszintű védelmet biztosítanak.

¤ Pattanások, akné kezelésében természetes segítség, amennyiben a moringa leveleket, vagy azok kivonatát összekeverjük rózsavízzel, és miután egy masszaszerű állagot kaptunk, 5 percre felkenjük bőrünkre:

  • Frissítő, fiatalító hatású is egyben.
  • Kiváló arcápolásra!

¤ A levelekben található kén is, mely a kollagén egyik lényeges összetevője. A kollagén köztudottan a bőr rugalmasságáért és puhaságáért, a kreatin a bőr keménységéért felelős.

¤ Fertőtlenítő illetve gyulladáscsökkentő hatású, segíti a felületi sérülések gyulladását.

Kozmetikai szempontból, a moringa magja mindenképpen népszerűbbnek nevezhető mint a levele! A magokból nyert olaj bőrfinomító és- fiatalító tulajdonságú, szépíti a bőrt. Aktív összetevője lehet mélytisztító krémeknek, bőrápolóknak. Olaja nem kelt zsíros érzetet a bőrön, szinte azonnal felszívódik!

Körömápolás

A köröm állapota (nézőpont kérdése ugyan) de hasonlóan mint a haj, árulkodó, és nem csak a megjelenésről!

Egyesek több, míg mások kevesebb időt töltenek a körmök ápolásával. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mindez nem a kozmetikákban vagy különböző szalonokban kezdődik, hanem értelemszerűen Mi magunk is sokat tehetünk körmeink egészségéért!

Hogyan segíthet a moringa?

A fehérjében és kalciumban gazdag táplálkozás az egészséges köröm felé vezető első lépések egyike! Az építőelemekben gazdag moringa levél kivonatok biztosítják a szükséges tápanyag-utánpótlást

A biotin, vagy ismertebb nevén a B7-vitamin az egészséges körmökhöz szükséges vitamin, mely fellelhető a moringa összetevői között is.

– Mint esszenciális aminosav, a metionin részt vesz a köröm és a haj felépítésében.

– A köröm legalább olyan törékeny, mint amilyen erősnek tűnik! A már korábban is említett moringa olajról tudni kell, hogy javít a köröm állapotán, külsőleg is erősíti azt.

Tudta-e, hogy Moringa kivonatokból természetes hatású és összetételű körömlakkot is készítenek?

A kozmetikai területén is felfigyeltek a Moringa Oleifera szépségápolási előnyeire,  és kozmetikai szerek (krémek, olajok stb.) összetevőjeként is felhasználják.